A már jól ismert olasz ajándékosztó boszorkány, Befana története Szardínián is folytatódik Mariann jóvoltából, aki nemrég él a szigeten. Rövid tartózkodása ellenére kifaggatta a helyieket, hogy megtudjuk, mit is esznek Karácsonykor a szigetlakók és hogyan készülnek az ünnepre.
„Első karácsonyomat fogom Szardínián tölteni, és bevallom, nem jött könnyen a hangulat. Ragyogó napsütésben, 15-20 fokban sétálgatva nem feltétlenül ragadja magával az embert a karácsony szelleme. Decemberben azonban, ahogy teltek múltak a napok, felkerültek a díszek és az égők a fákra, karácsonyi díszbe öltöztek a kirakatok, és felcsendültek a karácsonyi dallamok az üzletekben, mégis elfogta a szívemet az a jóleső, ismerős, melengető érzés, amit a karácsonyi készülődés jelent.
Minden országnak, tájegységnek meg vannak a maga sajátosságai, de érik külső hatások is. Szardínián fellelhetőek úgy a tipikus olasz, ahogy a jellegzetes szardínia szokások és hagyományok is.
Egy előző írásban már olvashattuk, hogy a Mikulás ugyan nem december 6-án jár, azonban az egész december az ünnep jegyében telik. A városban, ahol élek, minden héten ingyenes karácsonyi koncertek várják az érdeklődőket.
A legtöbb háztartásban már december elején feldíszítik a fát, és megkezdik a baráti vacsorák sorát. Az is előfordul, hogy karácsonyfa helyett Betlehemet állítanak fel, ez ugyanis elengedhetetlen kelléke errefelé az ünnepeknek.
Én otthonról hoztam a kellékeket, egy icipici karácsonyfát, ablakdíszt, és a család által készített adventi koszorút, amellyel lakásomban varázsoltam a karácsonyi hangulatot.
Az igazi ünnepet Szardínián a december 25-26-a jelenti, amikor családi körben telik a Karácsony. Szigetről lévén szó a hal természetesen sehol sem maradhat el az ünnepi asztalról. Kollégák, barátok részletesen felkészítettek már az ünnepi menüből, így most én is elmesélhetem itt, de a hangulatáról majd csaj jövőre tudok beszámolni.
Előételként töltött olívabogyót, zöldségeket, sajtokat, bruschettát tálalnak fel, valamint nyers füstölt sonkát (prosciutto crudo). A főétel általában valamilyen hús, vagy hal zöldséggel, burgonyával, és általában valamilyen formában "pasta" is kerül az asztalra.
Az ínycsiklandó ételek megkoronázását pedig a tiramisu és a panettone (karácsonyi kuglóf) jelentik.
Tipikusan Szardíniára jellemző a karácsonyi kenyér, melynek egyik fajtája vallási szimbólumokat, egy másik pedig a pásztorélet jellemzőit hivatott hordozni.
Sőt, a kenyértésztából akár művészeti alkotások is születhetnek. Ez egy tipikusan Észak-Szardíniára jellemző szokás, ahol a karácsonyi időszakban kenyértésztából készült Betlehemeket és életképeket is sokfelé találunk.
Az idei a harmadik karácsony lesz, amit a családomtól távol töltök. Ilyenkor összejövünk a barátokkal, s mivel meglehetősen nemzetközi a társaság, mindenki készít valami tradicionális ételt a saját hazája „konyhájából”. Nálam a töltött káposzta és a bejgli sosem hiányozhatnak, így ebben az évben sem, barátaim legnagyobb örömére.
Szardínián a karácsonyi ajándékokat a Télapó (Babbo Natale) hozza, január 6-án pedig érkezik a Befana, a jóságos boszorkány, aki a legenda szerint találkozott a Három Királlyal, akik a kis Jézushoz igyekeztek. A Három Királyok ételt, s szállást kértek éjszakára, és megkérték Befanát, hogy tartson velük az úton, ő azonban túlságosan elfoglalt volt ehhez. Később azonban meggondolta magát, és rengeteg ajándékkal a zsákjában elindult Betlehem felé. Befana azóta is seprűjén körözve keresi a jászolt, ahol a kis Jézus született, és minden útjába kerülő gyermeknek hagy valami apróságot. A jóknak cukorkát, a rosszaknak szenet.
Befanával és a karácsonyi nyaralásra érkezőkkel január 6-án elsuhan az ünnep Szardíniáról is, hogy újabb ünnepeknek adja át a helyét.”
Bonu nadale e prosperu annu nou (szárd nyelven) – Boldog Karácsonyt és sikeres új évet!
Az adventi sorozat többi cikkéért kattints ide: Németország, Spanyolország, Toszkána, Finnország, Anglia, Hollandia, Svédország, Albánia, Írország, Dánia, Ausztrália, Magyarország, Skócia, Luxemburg, USA, Belgium