Élet sója

Magyarok a nagyvilágban Karácsonykor – Szardínia, Olaszország

2014. december 16. - Tünde Bagó

A már jól ismert olasz ajándékosztó boszorkány, Befana története Szardínián is folytatódik Mariann jóvoltából, aki nemrég él a szigeten. Rövid tartózkodása ellenére kifaggatta a helyieket, hogy megtudjuk, mit is esznek Karácsonykor a szigetlakók és hogyan készülnek az ünnepre.

 „Első karácsonyomat fogom Szardínián tölteni, és bevallom, nem jött könnyen a hangulat. Ragyogó napsütésben, 15-20 fokban sétálgatva nem feltétlenül ragadja magával az embert a karácsony szelleme. Decemberben azonban, ahogy teltek múltak a napok, felkerültek a díszek és az égők a fákra, karácsonyi díszbe öltöztek a kirakatok, és felcsendültek a karácsonyi dallamok az üzletekben, mégis elfogta a szívemet az a jóleső, ismerős, melengető érzés, amit a karácsonyi készülődés jelent.

Minden országnak, tájegységnek meg vannak a maga sajátosságai, de érik külső hatások is. Szardínián fellelhetőek úgy a tipikus olasz, ahogy a jellegzetes szardínia szokások és hagyományok is. 

Egy előző írásban már olvashattuk, hogy a Mikulás ugyan nem december 6-án jár, azonban az egész december az ünnep jegyében telik. A városban, ahol élek, minden héten ingyenes karácsonyi koncertek várják az érdeklődőket.

A legtöbb háztartásban már december elején feldíszítik a fát, és megkezdik a baráti vacsorák sorát. Az is előfordul, hogy karácsonyfa helyett Betlehemet állítanak fel, ez ugyanis elengedhetetlen kelléke errefelé az ünnepeknek.

Én otthonról hoztam a kellékeket, egy icipici karácsonyfát, ablakdíszt, és a család által készített adventi koszorút, amellyel lakásomban varázsoltam a karácsonyi hangulatot. 

Az igazi ünnepet Szardínián a december 25-26-a jelenti, amikor családi körben telik a Karácsony. Szigetről lévén szó a hal természetesen sehol sem maradhat el az ünnepi asztalról. Kollégák, barátok részletesen felkészítettek már az ünnepi menüből, így most én is elmesélhetem itt, de a hangulatáról majd csaj jövőre tudok beszámolni.

Előételként töltött olívabogyót, zöldségeket, sajtokat, bruschettát tálalnak fel, valamint nyers füstölt sonkát (prosciutto crudo). A főétel általában valamilyen hús, vagy hal zöldséggel, burgonyával, és általában valamilyen formában "pasta" is kerül az asztalra.

Az ínycsiklandó ételek megkoronázását pedig a tiramisu és a panettone (karácsonyi kuglóf) jelentik.

Tipikusan Szardíniára jellemző a karácsonyi kenyér, melynek egyik fajtája vallási szimbólumokat, egy másik pedig a pásztorélet jellemzőit hivatott hordozni.

christmas_in_sardinia_bread_tradition-300x163

Sőt, a kenyértésztából akár művészeti alkotások is születhetnek. Ez egy tipikusan Észak-Szardíniára jellemző szokás, ahol a karácsonyi időszakban kenyértésztából készült Betlehemeket és életképeket is sokfelé találunk.

pane-presepe

 Az idei a harmadik karácsony lesz, amit a családomtól távol töltök. Ilyenkor összejövünk a barátokkal, s mivel meglehetősen nemzetközi a társaság, mindenki készít valami tradicionális ételt a saját hazája „konyhájából”. Nálam a töltött káposzta és a bejgli sosem hiányozhatnak, így ebben az évben sem, barátaim legnagyobb örömére.

 Szardínián a karácsonyi ajándékokat a Télapó (Babbo Natale) hozza, január 6-án pedig érkezik a Befana, a jóságos boszorkány, aki a legenda szerint találkozott a Három Királlyal, akik a kis Jézushoz igyekeztek. A Három Királyok ételt, s szállást kértek éjszakára, és megkérték Befanát, hogy tartson velük az úton, ő azonban túlságosan elfoglalt volt ehhez. Később azonban meggondolta magát, és rengeteg ajándékkal a zsákjában elindult Betlehem felé. Befana azóta is seprűjén körözve keresi a jászolt, ahol a kis Jézus született, és minden útjába kerülő gyermeknek hagy valami apróságot. A jóknak cukorkát, a rosszaknak szenet.

 Befanával és a karácsonyi nyaralásra érkezőkkel január 6-án elsuhan az ünnep Szardíniáról is, hogy újabb ünnepeknek adja át a helyét.”

Bonu nadale e prosperu annu nou (szárd nyelven) – Boldog Karácsonyt és sikeres új évet!

Az adventi sorozat többi cikkéért kattints ide: Németország, Spanyolország, Toszkána, Finnország, Anglia, Hollandia, Svédország, Albánia, Írország, Dánia, Ausztrália, Magyarország, Skócia, Luxemburg, USA, Belgium

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4412781850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyarok_a_nagyvilagban_karacsonykor_szardinia_olaszorszag
süti beállítások módosítása