Élet sója

Magyarok a nagyvilágban karácsonykor - Luxemburg

2014. december 13. - Tünde Bagó

Tamara több mint tíz éve él a világ egyetlen nagyhercegségének, Luxemburgnak a fővárosában, Luxembourgban. Francia, német és luxemburgi szokások lengik körül az ékszerdoboz szépségű várost, ahol a kerti szobrok Mikulás-sapkát kapnak és még kürtőskalács is kapható Karácsonykor.

 "Luxembourgban korán kezdődik a karácsony: több mint egy hónappal december 24. előtt már kitelepültek a fontosabb terekre a bódék. Árulnak mindent, főként giccses mütyüröket, de ruhaneműt, kézműves hangszert, gyertyát, ékszert egyaránt. A bódék jelentős része azonban a vásározók jóllakatását célozza: kolbász, rösti, sajtfondü, churros van műsoron. Évek óta állandó résztvevő a kürtőskalácsárus brigád, a városi legenda szerint magyarul tudó is akad a csapatban. Italok terén a díszes, időnként csizma alakú műanyag bögrékben árult forraltbor (Glühwein) mindent visz. A főtéren levő pavilonban gyakorta élőzenével dobják fel a hangulatot, egyébként hangszórókból szól a szokásos karácsonyi muzsika, s időnként adventi kórusok produkcióiba is belefuthatunk. A Pétrusse-völgy mellett, az Aranyhölgy szobránál pedig egy óriáskerék teremt vidámparki hangulatot.

dreamstime_s_47227294

A vásárokban, mivel erősen katolikus országról van szó, mindig akad egy kis berendezett jászol is a bódék közelében. Az idén elég kecskeszerűre sikeredtek a Place d’Armes-on levő juhocskák…

 A város villanyfogyasztása jócskán megnő az év utolsó hónapjában. A belváros utcáit minden évben másként elrendezett égősereg világítja meg, s rengeteg magánember is áldoz az ünnepi fényekre. Korántsem csak lakáson belül: a kertek fáit is teleaggatják. Az ünnepi hangulatot a házak falon mászó Mikulás-bábuk is fokozzák, bár népszerűségük valamelyest visszaesett az utóbbi években. S igen vicces, ahogyan a kerti szobrok fejére Mikulás-sapka kerül.

 Mivel Luxemburgot egyaránt éri német és francia kulturális hatás, megoszlik a vélemény, vajon Santa Klaus vagy Saint Nicolas jön-e el december 6-án. Az viszont vitán felül áll, hogy e piros ruhás, szakállas ajándékosztó eljövetele hangsúlyosabb ünnep, mint Magyarországon, talán ezért is kezdődik oly korán az ünnepi készülődés, díszkivilágítás, vásár. A luxemburgi hagyományok szerint, akárcsak Hollandiában, december 5-én este vagy 6-án reggel érkezik a komoly ajándék a gyerekeknek, s a karácsony inkább a családi együttlétről, közös étkezésről, templomba menésről szól. Persze ebben az országban, ahol a lakosságnak mindössze 60 százaléka luxemburgi, keverednek a különböző szokásrendszerek, s a szerencsés gyermekek többnyire mindkét alkalommal kapnak valamit.

 A Mikulást a munkahelyeken is megünneplik, étteremben vagy piknikalapon, s a kollégák megajándékozzák egymást. Népszerű a Secret Claus: egy szervezeti egységen belül mindenkinek kisorsolják egy kolléga nevét, s neki kell meghatározott összeg alatt egy kis meglepetésajándékot beszerezni. A nevek kalapból kihúzása persze elavult módszer, az internet erre is kínál megoldást, pl. secretsanta.reddet.co.uk. A mail ugyan a szervezést magára vállaló munkatárs webcíméről érkezik (s így talán kevésbé végzi a spamek között), de még a szervező sem látja, kinek a nevét kinek sorsolta ki a program. Bár az a cél, hogy az ajándékozó kiléte maradjon titokban, ezt ritkán sikerül teljesíteni: a barátok nyilván megbeszélik egymás között, kit is kell megajándékozniuk, mások pedig a delikvens ízlését felderítendő kérnek információt annak közelebbi munkatársaitól.

 A karácsony előtti hetek fő programpontja a vásárlás, üzletből üzletbe hömpölyög a tömeg. Több utazási iroda úgy aknázza ki a vásárlási lázat, hogy egynapos buszos bevásárlójáratokat indít a három szomszédos ország, Belgium, Német- és Franciaország közeli nagyvárosaiba, sőt Hollandia egyes helyeire is. Ezek az olcsó kirándulások persze városnézésre is kiválóan felhasználhatók.

 A karácsonyfaárusok november végén jelennek meg a város jól bejáratott helyein. Óriási hangszóróra emlékeztető fémszerkezetekbe tuszkolják a kiválasztott fenyőt, majd gondosan hálóba tekerik a kényelmes szállítás kedvéért. Az árus lakókocsival odatelepül egy hónapra, abban él, s a kocsi elé kirakott fenyőfakészletet árusítja. Nem éppen irigylésre méltó életmód, főleg hideg időben.

 Bizonyos sütiféleségek kizárólag az advent időszakában kaphatók a boltokban. Ilyenek a pékségekben feltűnő briósízű emberkék, németül Boxemännchen, franciául bonhommes, illetve a különféle ízesítésű krémes „fatörzs”, a bûche de Noël.

 Néhány héttel karácsony előtt érdemes elmenni a nemzetközi bazárba. A város kiállítóterét különféle országok képviselői foglalják el, az ország jellegzetes tárgyait, ételeit-italait árulva. A magyar standnál beszerezhetünk téliszalámit, kolbászt, bort, Unicumot a munkahelyi piknikre, a többi standnál pedig különleges ajándékokat vásárolhatunk karácsonyra, legyen az perui szőnyeg, afrikai tál, izlandi zokni vagy kínai kalligráfia, akad minden, mi szem-szájnak ingere. Munkahelyről munkahelyre járnak decemberben a különféle jótékonysági célú árusok is: Solidarité Afrique, Aide au Vietnam, West Kenya Rural Development, Fondation Kriibskrank Kanner etc."

Schéi Chrëschtdeeg! - Boldog Karácsonyt!

 

Az adventi sorozat többi cikkéért kattints ide: Németország, Spanyolország, Toszkána, Finnország, Anglia, Hollandia, Svédország, Albánia, Írország, Dánia, Ausztrália, Magyarország, Skócia, USA

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8812781846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyarok_a_nagyvilagban_karacsonykor_luxemburg
süti beállítások módosítása