Élet sója

Magyarok a nagyvilágban karácsonykor - Ausztrália

2014. december 10. - Tünde Bagó

Hőség, 90%-os páratartalom, tengerpart, bikinis lányok Mikulás sapkában süttetik a hasukat – Karácsony van Ausztráliában. Az operaénekes Judit és férje, az operatőr Zoltán már ötödik karácsonyukat töltik a távoli szigetországban. Miközben skype segítségével mesélnek nekem, lábamon vastag mamusz, a radiátorok a maximumon tekernek, Juditéknál a háttérben pedig pörög a klíma, ujjatlan pólóban ülnek a gép előtt.

 „Egyszerűen nem tudunk ráhangolódni az ünnepre, mert tombol nálunk a nyár. A hőmérséklet általában 28 és 40 fok között mozog. Az általános viselet a rövidnadrág, póló és papucs. Így kicsit nehéz átélni a Karácsonyt. Az ausztrálok pedig mindent megtesznek. Már november végétől karácsonyi fényárban úsznak az utcák, az üzletek, a házak. Bármerre nézünk, milliónyi ünnepi dekoráció kacsint vissza ránk. Itt az emberek szinte sportot űznek a díszítésből. Szó szerint sportot, ugyanis a feldíszített házak versenyeznek egymással, a járókelők körbejárhatják és szavazhatnak.

IMG_2368 

 Zoli egyszer forgatott egy ilyen háznál, ahol még a műhó is hullott, s a tulajdonos szinte minden pénzét arra fordította, hogy karácsony előtt kidekorálja a házát. Az erről készült videót itt meg lehet nézni.

Séta közben szinte minden autó rénszarvas fejjel és szarvakkal jön szembe velünk, s a fiatalok Mikulás sapkában fekszenek a tengerparton.

 971607_772060392809949_1904246887_n

Ausztráliában szabadtéri rendezvény ebben az időszakban kevés van, mert mindenki menekül a klimatizált helyiségekbe, s csak este merészkednek ki.

 IMG_2299

A karácsonyi vásárlási lázat is inkább a plázákban hűtik le az ausztrálok. Az egyik évben voltam énekelni egy elegáns klubban november végén, azt kérték, hogy karácsonyi művek hangozzanak el. Borzasztóan nehéz volt a komoly, ünnepi darabokat abban a hőségben előadni. Ilyenkor sokszor vannak templomi koncertek – imádják Händel Messiás oratóriumát -, amelyek sokkal meghittebbek, mert ott kicsit hűvösebb van.

Sajnos éppen a meleg az oka annak is, hogy szinte mindenki műfenyőt vásárol, egy-két helyen lehet látni igazit, de az utcán, a tereken azok sem bírnák sokáig. Viccesek kicsit ilyen hőségben a téli tájakat ábrázoló fotók, a kirakott szánok, de ugyanakkor hűsítően is hatnak.

Sokan mennek ilyenkor szabadságra, mert a napokban kezdődött az iskolai szünet is. S egészen január végéig tart, megáll az élet az országban, mindenki nyaral és karácsonyozik.

Ausztrália egy bevándorló ország, ezért sokféle szokás szerint ünnepelnek otthon az emberek, de a több generáció óta itt élők már jól alkalmazkodtak a környezethez. A december 24-e még munkanap, de december 25-én már mindenki ünnepel, méghozzá a Mikulás hozta ajándékok kibontása után – amennyiben nem 40 fok van, csak mondjuk 30 akkor – irány a tengerpart és egy kis barbecue.

Mi általában hagyományos magyar karácsonyt tartunk itthon, december 24-ei fadíszítéssel és magyar finomságokkal az asztalunkon.

Ebben az évben kaptunk azonban egy különleges meghívást 24-én este egy karácsonyi vacsorára. International Christmas Eve elnevezéssel az egyik zenész házaspár rendezi, a hölgy holland, a férje pedig lengyel. Minden évben meghívják a hozzájuk hasonlóan más országból érkező barátaikat, kollégáikat és mindenkinek vinnie kell a saját hazája nemzeti ételeiből kóstolót. Mi csirkepaprikást főzünk nokedlivel és viszünk egy kis üveg pálinkát.

Nagyon erős az angolszász hatás itt, ami ugye nem véletlen. Ezért sok helyen kapható ilyenkor a népszerű angol pudding. Érdekes volt az elmúlt héten látni, hogy az egyik német élelmiszerlánc üzletében árulnak Lebkuchent és Glühweint. Azt hiszem itt a jeges változat megy majd jobban és nem a forralt.

Az angol hatás nyilvánul meg a december 26-ai Boxing Day-ben is, ami a nagy leárazások napja. Ekkor még ünnep van ugyan, de az összes plaza kinyit és 70-90% engedménnyel ad mindent. Az elmúlt évben megpróbáltunk bejutni, hosszas küzdés után sikerült, de azt hiszem ezt az őrületet ebben az évben kihagyjuk, s inkább sétálunk a rénszarvasok, szánok, fenyők között a tengerparton, persze, ha nem lesz ismét 40 fok.”

 

Merry Christmas!

 Az adventi sorozat többi cikkéért kattints ide: Németország, Spanyolország, Toszkána, Finnország, Anglia, Hollandia, Svédország, Albánia, Írország, Dánia, Ausztrália, Magyarország, Skócia, Luxemburg, USA, Belgium, Szardínia, Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6212781840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyarok_a_nagyvilagban_karacsonykor_ausztralia
süti beállítások módosítása