Élet sója

Magyarok a nagyvilágban karácsonykor – Marseille, Franciaország

2014. december 19. - Tünde Bagó

A gasztronómia mesterei órákon át fogyasztják a karácsonyi vacsorát, majd lazán bulizni mennek. Francia karácsonyról Andi mesél Marseille-ből, a második legnagyobb francia városból.

„A város ünnepi készülődése számomra kicsit különös. A mai napig vannak olyan üzletek, ahol szinte észre sem venni a jelét annak, hogy közeleg a karácsony. Ez vonatkozik magára a városra is, az utcákra, terekre. Ahol élünk szinte semmi jelét nem tapasztaljuk a közelgő ünnepeknek. Nem viszik túlzásba a dekorációt, de ez szinte mindenhol érezhető. Van, de nem úgy, mint pl. Németországban vagy Magyarországon.  Ennek ellenére meglepő és szinte bizarr a város központjában a Vieux Port-nál (régi kikötő) található "karácsonyi vásár" (marché de noël).

_DSC2326

Abszurd, mivel ez közvetlenül a Földközi-tenger partján van, ahol sok vitorlás és hajó "parkol", s bizarr az időjárás miatt is, mivel jelenleg is 20 fok van. A vásárt sem mondanám a megszokott karácsonyi vásárnak, mivel erre csak a dekorációk és a fények utalnak. Maguk a portékák az eddig is megszokott, erre a régióra jellemző áruk: helyben készült szappanok,

 10815794_896047423748540_1236278266_n

levendulából és olívabogyóból készült illatosítók, olajok, csokoládék, különböző fűszerek, vagy akár kaktuszok is.

_DSC2315

Található a központban még egy másik vásár is, ott viszont csak és kizárólag betlehemi figurák és ehhez kapcsolódó különböző makettek kaphatóak minden standon. Állítólag errefelé mindenkinek van az otthonában saját Betlehem felállítva.

_DSC2331

Az adventi koszorú sajnos itt nincs szokásban, mint ahogy a mikulás sem, így ezeket szintén nem nagyon lehetett megtalálni az üzletekben. Ha van, akkor sincs nagy választék belőle, mint ahogy az adventi kalendáriumból sem. A virgácsot és a krampuszt nem ismerik.

A fenyőt itt már sokszor december elején feldíszítik, így nekünk is úgy szóltak ismerősök december 10-e körül, hogy gyorsan vegyünk fát, mert később biztosan nem kapunk már. Egyre elterjedtebb a műfenyő, talán éppen a hosszú lakásban tartás miatt is.

Szenteste egy óriási vacsorával kezdik az ünneplést a családok, amely akár órákig is eltarthat. Majd éjfél körül mindenki elindul egy jó kis buliba, azaz ellentétben a magyar csendes, meghitt, beszélgetős estével, ez itt inkább egyfajta bulis est.

Az estének megadják a módját, mind a ruhákban, mind az ételekben. Az est része a közös pezsgőzés is.

A tradicionális karácsonyi ételek közé tartozik előételként az osztriga, a spárgaleves vagy a kacsamáj. Főételként kakas vagy kappan sütve, gesztenyével töltött pulyka, vagy narancsos kacsasült kerül az ünnepi asztalra. A karácsonyi menü részei lehetnek még a különböző tengeri herkentyűk, illetve aszalt gyümölcsök. Desszertként az általunk ismert fatörzstortát (bûche de noël)

dreamstime_s_36245880

vagy az első ránézésre szaloncukornak hihető Papillot nevű bonbont fogyasztják. Ezek különböző ízesítésű csokoládés bonbonok, vagy gyümölcszselés cukrok. A legismertebb és közkedveltebb márka a Révillon. Belsejükben különböző bölcsességek találhatóak, hasonlóan a szerencsesütikhez.

S amennyiben valakinek problémája adódna ezen fennkölt fogások elkészítésével, akkor ebben az egyben biztosan számíthat a franciákra, ahogyan Peter Mayle az Egy év Provence-ban című könyvében írja:

„A franciák ilyenkor, a gyomrot fenyegető válsághelyzetekben mutatják ki természetük legmegnyerőbb vonásait. Ha az ember testi sérülésről vagy anyagi romlásról mesél nekik, nevetnek, vagy udvariasan sajnálkoznak. De ha azt mondja el, hogy gasztronómiai jellegű nehézségek gyötrik, eget-földet és vendéglői asztalokat megmozgatnak, hogy segítsenek.”

Az ajándék éjjel érkezik a fa alá, amelyet a Karácsonyapó (Père Noël) hoz el. A vallásos családoknál pedig a Jézuska (Petit Jésus). Karácsonyapó a kandallóban csúszik be és a felakasztott zoknikba rakja az ajándékokat – hasonlóan az amerikai szokáshoz. December 25-e az egyetlen hivatalos karácsonyi ünnepnap, ezt családi körben töltik, vagy éppen kipihenik az előző esti bulit.

 

Joyeux Noël! – Boldog Karácsonyt!

Az adventi sorozat többi cikkéért kattints ide: Németország, Spanyolország, Toszkána, Finnország, Anglia, Hollandia, Svédország, Albánia, Írország, Dánia, Ausztrália, Magyarország, Skócia, Luxemburg, USA, Belgium, Szardínia, Svájc, Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6412781856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyarok_a_nagyvilagban_karacsonykor_marseille_franciaorszag
süti beállítások módosítása